Zijn verbouwingsleningen voordelig of niet?

lenen verbouwenVerbouwingspremies vanuit de overheid worden tegenwoordig nog slechts bij speciale omstandigheden gegeven. Het systeem van algemene financiële incentives voor de verbouwing van de woning is in België helaas afgeschaft. Een ruimere keuken, modernere badruimte of het overdekken van de veranda zal zelf bekostigd moeten worden. Aangezien de kosten bij verbouwingen aardig kunnen oplopen is het afsluiten van een verbouwingslening een te overwegen optie om je woongenot te vergroten, en daarbij meteen de waarde van de woning te verhogen. Met een nieuwe lening komt uiteraard een nieuwe maandelijkse aflossing welke jouw uitgavenpatroon onvermijdelijk zal beïnvloeden. Toch zijn hiervoor een aantal zaken het overwegen waard.

Je spaargeld blijft op de rekening.

Door een lening voor de verbouwing van de woning af te sluiten hoef je geen beroep te doen op je spaargeld. Jouw reserves blijven onaangeroerd op de spaarrekening en zijn direct beschikbaar voor andere doeleinden, waarvoor het misschien lastiger kan zijn om een lening aan te vragen.

Geen hypotheek op je woning.

Je hoeft met een verbouwingslening geen hypotheek op je woning te nemen. Het wordt verschaft als een persoonlijk krediet, mits jouw persoonlijke financiële omstandigheden dat toelaten. Ook in geval er reeds een hypotheek op de woning rust wordt de verbouwingslening niet hierbij opgenomen. De aflossingen geschieden geheel onafhankelijk van elkaar.

Lagere rentevoet.

Een lening voor een verbouwing is goedkoper dan de meeste andere leningen. De financiële instellingen zijn een stukje geruster omdat met de lening de waarde van je woning verhoogd wordt, en je dus beter in staat geacht wordt om de lening terug te betalen. Bij een vakantielening bijvoorbeeld zijn de prachtige tijden meteen na terugkeer niet meer voorhanden.

Overzichtelijke kosten.

Bij een verbouwingslening wordt nu bijna standaard de JKP-formule toegepast. Met het Jaarlijkse Kosten Percentage wordt door de financierder alle kosten van de lening (jaarlijkse rente, administratie,etc) in één percentage vastgelegd. Met een JKP van 5.7% op een lening van € 10.000 zijn je jaarlijkse leen kosten € 570. De aflossing van het geleend bedrag blijft uiteraard afhankelijk van de aflossingstermijn dat gekozen wordt.

De uiteindelijke afweging als een verbouwingslening wel of niet voordelig is blijft natuurlijk in eigen hand. Waarbij aan de ene kant de nieuwe maandelijkse aflossing weegt en aan de andere kant de verruiming van het woongenot en de waardevermeerdering van de woning.

Meer info over het verzekeren van je woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *