Wat kun je allemaal financieren met een persoonlijke lening?

vakantie leningMet de persoonlijke lening kun je in theorie van alles financieren. Je hoeft het gebruik niet te verantwoorden aan de bank, omdat je het geleend geld aanwendt voor ‘persoonlijke’ behoefte. Je kunt een persoonlijke lening dus aanwenden om een kapitaal investering te plegen of om een buitenlandse vakantie met het gezin te bekostigen, maar ook voor doeleinden waarvoor de financiële instellingen andere specifieke producten voor hebben zoals het verbouwen van de woning of de aanschaf van een nieuwe auto. Je zou bij een persoonlijke lening het geleend bedrag zelfs gewoon op je rekening mogen laten, om nog onvoorziene toekomstige uitgaven te dekken.

In de praktijk.

Indien je in het verleden reeds persoonlijke leningen (of andere kredieten) keurig hebt terugbetaald, zal de bank je waarschijnlijk meteen een nieuwe persoonlijke lening verstrekken zonder daarbij naar het doel te informeren. De bank wil immers ook graag verdienen, middels de jaarlijkse rente die ze jou in rekening brengt.
Indien je geen of minder positieve kredietgeschiedenis hebt met de betreffende instelling zul je in de praktijk toch informatie over het doel moeten verschaffen om je aanvraag voor een persoonlijke lening goed gekeurd te krijgen.

De aard van een persoonlijke lening.

Een persoonlijke lening wordt tegenwoordig door de financiële instellingen aangeboden onder de noemer lening op afbetaling, LOA. Het te lenen bedrag binnen deze formule verschilt bij de diverse instellingen, maar varieert doorgaans tussen de € 2000 en € 50.000. Een persoonlijke lening (LOA) kent geen onderpand. De bank verstrekt het dus puur op basis van hun inschatting dat het geleend bedrag wel terug betaald zal worden. Aangezien de inschatting van de bank niet altijd juist is wordt er op persoonlijke leningen een hogere rente gezet dan op kredieten waar er wel sprake is van onderpand (hypothecaire lening, autofinanciering). Eenieder betaalt op de persoonlijke lening dus iets meer om de (mogelijke) schade van wanbetalers te compenseren.

Bij een persoonlijke lening wordt nu bijna standaard de JKP-formule toegepast. Met het Jaarlijkse Kosten Percentage wordt door de financierder alle kosten van de lening (jaarlijkse rente, administratie,etc) in één percentage vastgelegd. Met een JKP van 6.9% op een lening van € 10.000 zijn jouw jaarlijkse leen kosten € 690. De aflossing van het geleend bedrag blijft uiteraard afhankelijk van de aflossingstermijn dat gekozen wordt. Indien je het geleend bedrag in vier jaren wenst af te lossen wordt je jaarlijkse aflossing € 2500. Jouw jaarlijkse totale uitgaven aan deze persoonlijke lening zijn € 2500 plus € 690 is € 3100. De meeste banken laten je hierbij de keuze om dit bedrag in maandelijkse termijnen, kwartaal termijnen of één jaarlijks te betalen.

Het verloop van een persoonlijke lening.

Persoonlijke leningen zijn de vlotste producten van vrijwel alle kredietverschaffers. Afhankelijk van je persoonlijke profiel is het zelfs mogelijk om binnen 48 uur over het geld te beschikken. Bij online aanmeldingen verloopt het proces het snelst en geniet je daarnaast bij de meeste banken van een kleine korting op de JKP-rente. Omdat de instelling minder administratie aan de aanvraag hoeft te besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *